Zittend in het zand maken de Inaden, de edelsmedenclans van de Toeareg, de sieraden die bij Wandering Gifts te vinden zijn. Ze maken oa gebruik van zilver, zilverhoudende legeringen, onyx, agaath, glas, ebbenhout. Ze creëren producten met een uitgesproken symmetrie, waarin symboliek en traditie hun vorm vinden.

Het leefgebied van de Toeareg spreidt zicht uit over delen van Algerije, Niger, Mali, Mauritanië en Libië. Ze noemen zichzelf ook wel “Kel Tamasheq”, zij die Tamasheq spreken.                  

Ze hebben een eigen schrift “Tifinagh” geheten, dat direct van het Punische alfabet is afgeleid. Een andere naam die zij voor zichzelf gebruiken is “Kel Tagelmoust”, wat “Gesluierden” betekent”. Bijzonder bij de Touareg, een Islamitich volk, is dat de mannen gesluierd gaan en niet de vrouwen. De traditionele gezichtssluier is gemaakt van Alasho, een stof  geweven in de Nigeriaanse stad Kano, geverfd met natuurlijke indigo, die blauw afgeeft op het gelaat. Vandaar de bijnaam “Blauwe Mannen” die voor de Toeareg wordt gebruikt.

Het zilversmeden wordt van oudsher bedreven door de mannen. Verwonderlijk is dat de Toeareg smeden geen zagen en geen boorgereedschap kennen, zulke meester zijn het. Er wordt gebruik gemaakt van een blaasbalg van geitenhuid om het vuurtje op te stoken een aambeeld en hamer vijl en schroevendraaier. Ze gebruiken voornamelijk zilver dat volgens hen geluk brengt, goud ongeluk.

Het leer – en stof bewerken wordt volgens de traditie gedaan door vrouwen, Targies genoemd.

Toeareg gezegde:  “Beter te  lopen zonder te weten waar dan stil te zitten en niets doen”

De Toeareg producten van Wandering Gifts komen direct van de producenten of uit coöperatieven. De makers krijgen vanzelfsprekend een eerlijke prijs voor hun werk.

Bent u geïnteresseerd geraakt in dit bijzondere volk en hun wereld kijk dan op www.sahara-art-venture.nl/ om informatie te vinden over het reizen met de Toeareg. Sahara Art Venture leverde ook de foto’s van de zilversmeden.